Onder het thema ‘25 dagen, 25 waarheden over afvallen’ deelt Dokter Edo iedere dag de feiten over afvallen – en ontkracht hij alle fabels. 25 dagen lang de beste tips om serieus en effectief af te vallen.
Wil je alle tips zien? En hierna nog afvaltips ontvangen van Dokter Edo en onze lifestyle coaches? Meld je nu aan!
Contactformulier
"*" geeft vereiste velden aan
In Nederland woedt al jaren een discussie over de beschikbaarheid van medicatie voor overgewicht en obesitas. Zoals Dr. Edo Aarts in onze video uitlegt, ligt de focus vaak op diabetespatiënten, terwijl mensen met obesitas vaak buiten de boot vallen. Dit is opmerkelijk, aangezien obesitas een chronische aandoening is die aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het is tijd om de zorgverzekering te heroverwegen en medicatie voor obesitas beschikbaar te maken voor iedereen die het nodig heeft. In dit blog bespreken we waarom deze verandering noodzakelijk is en hoe een inclusieve aanpak kan bijdragen aan een gezondere samenleving.
Obesitas wordt vaak gezien als een kwestie van “minder eten en meer bewegen,” maar in werkelijkheid is het een complexe, chronische aandoening die wordt beïnvloed door genetische, biologische, psychologische en omgevingsfactoren. Mensen met obesitas lopen een verhoogd risico op ernstige gezondheidsproblemen, waaronder:
Naast de fysieke impact heeft obesitas ook een grote invloed op de mentale gezondheid en kwaliteit van leven. Toch krijgen mensen met obesitas vaak niet de medische behandeling die ze nodig hebben, deels door stigma en een gebrek aan beschikbaarheid van effectieve medicatie.
Op dit moment is medicatie zoals GLP-1-receptoragonisten (bijvoorbeeld semaglutide) voornamelijk beschikbaar voor diabetespatiënten. Deze medicijnen, die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2, blijken ook zeer effectief te zijn bij gewichtsverlies. Ze verminderen de eetlust, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en ondersteunen duurzaam gewichtsverlies.
Maar voor mensen zonder diabetes, die wel kampen met ernstig overgewicht of obesitas, is deze medicatie vaak niet beschikbaar via de zorgverzekering. Dit creëert een ongelijke situatie waarin de ene groep wel toegang heeft tot een levensveranderende behandeling, terwijl de andere groep wordt uitgesloten.
Obesitas is een medische aandoening met serieuze gezondheidsrisico’s. Het behandelen van obesitas kan niet alleen de kwaliteit van leven verbeteren, maar ook de kans op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker verminderen.
Het beschikbaar stellen van medicatie voor obesitas kan op lange termijn kosten besparen in de gezondheidszorg. Door het risico op obesitas-gerelateerde aandoeningen te verminderen, worden dure medische behandelingen, ziekenhuisopnames en langdurige zorg voorkomen.
Het weigeren van toegang tot medicatie voor mensen met obesitas draagt bij aan het stigma dat deze aandoening een kwestie van “wilskracht” is. Door obesitas serieus te nemen als medische aandoening en passende behandelingen aan te bieden, wordt dit stigma doorbroken.
Veel mensen met obesitas hebben meerdere dieetpogingen, leefstijlveranderingen en andere interventies achter de rug zonder blijvend succes. Medicatie kan een waardevol hulpmiddel zijn om hen te ondersteunen in hun strijd tegen overgewicht.
Een inclusieve aanpak betekent dat medicatie voor obesitas beschikbaar wordt gemaakt voor iedereen die het nodig heeft, ongeacht of ze diabetes hebben. Hier zijn enkele manieren waarop dit gerealiseerd kan worden:
De beschikbaarheid van medicatie voor obesitas is niet alleen een kwestie van medische noodzaak, maar ook van gelijke toegang tot zorg. Mensen met obesitas hebben recht op effectieve behandeling, net zoals mensen met diabetes. Het is tijd om deze ongelijkheid aan te pakken en de zorgverzekering te moderniseren zodat medicatie voor obesitas beschikbaar wordt voor iedereen die het nodig heeft.