๐๐๐๐ข๐๐ข๐ฃ๐ง๐๐ง ๐๐ข๐ ๐ฃ๐ ๐ ๐๐ฐ๐ข๐๐ก๐ญ ๐ฏ๐๐ซ๐ฅ๐๐ ๐๐ง ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง ๐ข๐ง ๐จ๐ฉ๐ค๐จ๐ฆ๐ฌ๐ญ
Die afslankmedicijnen mogen echter niet zonder recept van een arts worden verkocht. Toch gebeurt dat wel.
De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt elke maand meldingen van websites die afslankpillen verkopen.
Hier fragmenten van het NOS artikel en NOS journaal:
๐๐๐๐ง ๐ฐ๐จ๐ง๐๐๐ซ๐ฆ๐ข๐๐๐๐ฅ
Afslankmedicatie zelf online bestellen is niet de oplossing, zegt hoogleraar Van Rossum. “Deze middelen zijn niet voor mensen die even een kilootje of vijf willen afvallen. Ze zijn bedoeld voor mensen met obesitas die met erkende leefstijlprogramma’s onvoldoende gewicht verliezen. En het is een hulpmiddel, geen wondermiddel. Niet iets wat je op eigen houtje moet doen.”
Je leefstijl aanpassen blijft een belangrijke manier om een gezonder gewicht te krijgen, zegt Van Rossum. “En dat betekent niet alleen meer bewegen en minder of gezonder eten, maar ook oa beter slapen en minder stressvol leven.”
Voordat mensen medicijnen gaan gebruiken zouden zij eerst met een arts moeten bekijken welke medische, psychische of sociale factoren de effecten van zo’n leefstijlaanpassing in de weg staan, legt de hoogleraar uit. “Veel mensen met obesitas gebruiken bijvoorbeeld een medicijn met gewichtverhogende bijwerking. Dan kan het helpen om eerst zo’n medicijn af te bouwen.”
Vorig jaar werden in NL voor het eerst drie medicijnen toegelaten in het basispakket onder strikte criteria. Zo moeten mensen oa langdurig deelnemen aan erkende leefstijlprogramma’s om de leefstijl te optimaliseren.
๐๐๐ญ ๐ฃ๐จ๐ฃ๐จ-๐๐๐๐๐๐ญ
Er zijn nog meer medicijnen in ontwikkeling die de verstoorde lichaamsprocessen bij mensen met obesitas moeten herstellen. “Er wordt vaak gedacht dat mensen die na afvallen een jojo-effect ervaren te weinig discipline hebben, maar we weten dat de communicatie tussen de darmen en hersenen niet goed meer werkt bij ernstig overgewicht”, zegt Van Rossum.
“Als je afvalt, onthoudt je lichaam als het ware dat je ooit dat hogere gewicht had en stelt alles in werking om weer op dat hoge gewicht te komen. Daardoor moeten mensen na fors afvallen levenslang veel meer moeite doen om hun gewicht gezond te houden. Deze nieuwe generatie middelen lijkt het jojo-effect tegen te gaan.”
Ruim de helft van de volwassenen in NL heeft overgewicht, maar om de epidemie op te lossen is er nog veel meer nodig, zegt hoogleraar Van Rossum. “Naast behandeling moet er รณรณk aan preventie veel meer gebeuren. Wel 80% van de producten in de supermarkt is ongezond, daar valt al veel winst te halen.
Medicijnen om het gewicht te verlagen of het hongergevoel te verminderen zijn niet dรฉ oplossing. Wel kunnen ze voor sommigen een waardevolle ondersteuning zijn als afvallen met een gezonde leefstijl niet lukt of er een andere oorzaak is van de obesitas.
Medicatie is geen quick fix om een strak lijf te krijgen.”
Credits aan NOS redacteuren:
Jeroen Gortworst
Eva Munnik
Eduard van Dort ๐ฅ