“Misplaatst om dit te gebruiken voor je sixpack”
De Diabetes Liga trekt aan de alarmbel nu een tekort dreigt aan het medicijn ozempic. Het is cruciaal voor mensen met diabetes type 2, en dus roept de Liga artsen op om het geneesmiddel de komende maanden niet meer voor te schrijven aan mensen met overgewicht. Maar ook bij hen heeft het medicijn al zijn nut bewezen. Is zo’n oproep dan wel gepast?
Luk Buyse, voorzitter Diabetes Liga: “Misplaatst om dit medicijn te gebruiken voor je sixpack”
“Ozempic geeft patiënten sneller een voldaan gevoel”, zegt Luk Buyse, voorzitter van de Diabetes Liga. “Daardoor nemen zij minder voedingsstoffen op en ligt het suikergehalte in het bloed lager. Mensen vallen er dus ook door af. Bijkomend voordeel voor diabetici is dat het extra bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten en bijzonder weinig suikertekort veroorzaakt.”
“Drie weken geleden heeft Novo Nordisk, het farmabedrijf dat ozempic produceert, artsen al gevraagd om het medicijn enkel nog voor te schrijven aan mensen met diabetes type 2. De stock die ze hebben, is voorzien op mensen met diabetes, niet op iedereen die wil vermageren. Maar ozempic is zodanig gehypet op sociale media dat mensen er bij hun dokter zelf naar vragen. Een groot deel van de voorschriften voor ozempic gaat daardoor niet naar mensen met diabetes, maar naar mensen die gewicht willen verliezen. Het is compleet misplaatst om dit medicijn te gebruiken voor je sixpack of om een strandlichaam te krijgen.”
“Het klopt dat ozempic ook werkt voor mensen met obesitas – als onderdeel van een bredere behandeling om de levensstijl aan te passen – maar er is een alternatief medicijn op de markt met een gelijkaardige werking: Saxenda. Ozempic heeft obesitas zelfs niet als indicatie op de bijsluiter staan, Saxenda wel.”
“De meeste mensen met diabetes kunnen ozempic nu wel nog krijgen, al moeten ze soms enkele dagen wachten. Het gevaar bestaat dat sommigen beginnen te hamsteren waardoor anderen niks meer hebben. Het kan toch niet dat patiënten hun behandeling moeten aanpassen omdat het medicijn oneigenlijk gebruikt wordt? Door het huidige tekort vragen we om het medicijn voor te behouden voor de mensen voor wie het bedoeld is: mensen met diabetes.”
Bart Van der Schueren, endocrinoloog bij obesitaskliniek (UZ Leuven): “Beter pijlen richten op farmabedrijf dan patiënten tegen elkaar op te zetten”
“De Diabetes Liga doet alsof het bijna crimineel is om als arts ozempic voor te schrijven aan obesitaspatiënten”, zegt Bart Van der Schueren, obesitasspecialist aan het UZ Leuven. “Het punt is dat mensen met obesitas en mensen met diabetes geen totaal verschillende patiëntengroepen zijn. Tachtig procent van de mensen met overgewicht ontwikkelt diabetes type 2. Als je dat kan voorkomen met ozempic, dan is het toch een slecht idee om hen dat medicijn te ontzeggen?”
“Het is wetenschappelijk bewezen dat de werkzame stof in ozempic – semaglutide – werkt tegen obesitas. Het Europees geneesmiddelenagentschap heeft dat ook goedgekeurd als medicijn voor overgewicht. Farmabedrijf Novo Nordisk heeft zelfs een geneesmiddel (Wegovy) op de markt op basis van semaglutide, maar met een hogere dosering. Alleen kiest het ervoor om dat massaal in de Verenigde Staten op de markt te brengen. Dat is veel lucratiever, want daar kunnen ze hogere prijzen vragen voor hun medicijn.”
“Ik vind het bijzonder jammer dat de Diabetes Liga haar pijlen richt op mensen met overgewicht en zo patiëntengroepen tegen elkaar opzet. In plaats van die verdeel-en-heersstrategie, zou de Liga beter het farmabedrijf viseren dat er zelf voor gekozen heeft om het obesitasmedicijn niet bij ons op de markt te brengen. Ze hebben de toelating daarvoor al in november vorig jaar gekregen. Novo Nordisk is een groot farmabedrijf dat echt wel de nodige investeringen kan doen om het bevoorradingsprobleem op te lossen.”
“Met Saxenda is er inderdaad een alternatief op de markt, maar dat is duurder, minder efficiënt en patiënten moeten dagelijks prikken in plaats van wekelijks. Mensen met obesitas worden al genoeg gestigmatiseerd om nu te zeggen dat zij maar moeten overstappen naar een andere behandeling.”
Jens Vancaeneghem (2022, 10 augustus). Tekort dreigt aan medicijn ozempic: “Misplaatst om dit te gebruiken voor je sixpack”. Nieuwsblad. Geraadpleegd op 12 augustus 2022, van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220809_97495190